Rôzne

Aquila chrysaetos - orol skalný

Aquila chrysaetos - orol skalný

ZLATÝ OROL


Poznámka 1

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Aves

objednať

:

Accipitriformy

Rodina

:

Accipitridae

Milý

:

Orol

Druhy

:

Aquila chrysaetos

Spoločný názov

: Zlatý orol

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška : 75-90 cm plus 25-35 cm chvost
  • Rozpätie krídel: 2 - 2,5 m (väčšie u žien)
  • Váha: ženy: 4 - 7 kg, muži: 3 - 5 kg
  • Dĺžka života: do 32 rokov v divočine, zatiaľ čo v zajatí bol prípad do 46 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 4-5 rokov
  • Rozmnožovanie: od februára do júla
  • Interval medzi pôrodmi: 1 rok

HABITAT A GEOGRAFICKÁ ROZDELENIE

Orol skalný, dáma z neba, ktorej vedecký názov je Aquila chrysaetos rodinyAccipitridae, vyskytuje sa na celej severnej pologuli, najmä v horských oblastiach. Nájdeme ho najmä na severe a západe USA, vo východnej Kanade, v horských oblastiach Európy, v severnej a strednej Ázii a tiež v severnej Afrike.

Spravidla nemá rád zalesnené oblasti a žije nad korunami stromov a pod viacročnými snehmi v nadmorskej výške medzi morom a 3 600 m. Nemá rád osídlené miesta, roviny alebo prérie, pretože neponúkajú miesta, kde by ho bolo možné umiestniť. lokalizovať svoju korisť.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Typ územia, na ktorom žije, úzko súvisí s jeho zvykmi, v skutočnosti musí mať orol skalný vždy možnosť ovládať celú situáciu z vyvýšenej polohy bez toho, aby musel vstávať za letu.

Samec a samica orla skalného sú monogamní a môžu si udržiavať párové väzby po mnoho rokov, najmä u nemigrujúcich párov. Pre migrujúce páry, to znamená pre tých, ktorí sa pohybujú v priebehu ročných období z chladnejších oblastí do teplejších oblastí, neexistujú presné náznaky zachovania zväzku párov.

Zistilo sa, že orly skalné môžu žiť v skupinách, aj keď to nemusí byť nevyhnutne pár, zdá sa, že to je dané buď prítomnosťou mimoriadne bohatého krmiva v tejto oblasti, alebo mimoriadne drsnými klimatickými podmienkami.

Na území páru orlov kráľovských môže byť tiež postavených 12 hniezd, ktoré si medzi nimi každý jar na jar vyberie jedno mláďa.

Hniezdo je zvyčajne postavené medzi vetvami stromu alebo v skalných hrotoch a je postavené v spolupráci samca a samice. Môže merať až jeden meter v priemere a ak sa pár rozhodne usadiť sa na už existujúce hniezdo, obnovia ho. Postavenie hniezda môže trvať 4 až 6 týždňov.

Hniezdo je postavené z všetkého materiálu, ktorý je v oblasti k dispozícii, a potom je lemované mäkkou vegetáciou, ako sú nastrúhané rastliny, tráva, suché lístie, zelené listy, machy a lišajníky.

Stáva sa tiež, že ďalšie páry orlov môžu naďalej používať hniezda, ktoré po sebe zanechali iní orli, čím sa zväčšujú a zväčšujú až do priemeru dvoch metrov a ďalších.

O nadvláde orla nad týmto územím sa toho veľa nevie. Bolo videné, že orol sa na oblohe mimoriadne vyvíja pozdĺž hraničných oblastí, o ktorých sa predpokladá, že sa robia, aby udržali ostatných orlov ďalej.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

U orla skalného sú si muži a ženy navzájom fyzicky rovní, ibaže ženy sú väčšie.

Majú telo pokryté tmavohnedým perím, mohutné a veľké krídla s otvorom 1,85 - 2,5 m (väčšie u žien) a s koncami, ktoré vyzerajú ako prsty slúžiace na reguláciu prietoku vzduchu. orol lietať čo i len pomaly bez toho, aby sa zastavil.

Má silné svaly, ktoré mu umožňujú niesť za letu až 36 kg a lietať rýchlosťou 80 km / h (priemer 28 - 32 km / h), a to aj keď je v ponore, dosahuje vrcholy 200 km / h.

Hlavným rysom tohto mimoriadneho dravého vtáka je zrak: dve veľké hnedé oči, smerované spredu, ktoré umožňujú orlovi mať binokulárny zrak, ako je ten ľudský, ale podstatne lepší vďaka skutočnosti, že bunky zodpovedné za registráciu farby a pohybu sú umiestnené v zadnej časti oka, čo vám umožní oveľa ostrejšie videnie.

Ďalšou zvláštnosťou sú žlté nohy opatrené silnými čiernymi pazúrmi tvorenými zakriveným zadným pazúrom, ktorý je najmocnejší, a tromi ďalšími pazúrmi umiestnenými spredu. Zobák je tiež mimoriadne tvrdým a silným útočným prvkom.

KOMUNIKÁCIA

Orly skalné komunikujú hlasovo hlavne vtedy, keď sú v reprodukčnom období, zatiaľ čo sa zdá, že nepoužívajú vokalizácie na signalizáciu svojho územia, ktoré sa namiesto toho uskutočňuje zvlnenými letmi uskutočňovanými pozdĺž hraníc.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Strava orla krikľavého je veľmi rôznorodá v závislosti od územia a teda od dostupnosti potravy. Preferované koristi sú malé a stredne veľké cicavce (králiky, zajace, veveričky, svište, prérijné psy), ale nepohrdnú ani inými vtákmi (jarabice, bažanty), plazmi a rybami. Niekedy chytia aj pomerne veľkú korisť, ako sú žeriavy, husi, kojoti a jazvece.

Technika lovu je nasledovná: orol skalný vidí svoju korisť buď z vysokej polohy, alebo keď letí nad oblasťou. V tom okamihu sa ponorí alebo kĺže (v závislosti od pohyblivosti koristi) a chytí ho pazúrmi. Ak hovoríme o vtákoch, dajú sa chytiť aj za letu.

Orol má spravidla tendenciu jesť korisť na mieste, ale ak má mláďatá na kŕmenie, prinesie korisť do hniezda.

Dvojica orlov môže tiež loviť spoločne a v tomto prípade sa postupuje takto: jeden z dvoch stán a korisť vyčerpá, zatiaľ čo druhý ju chytí.

Ak je korisť vzácna, ako sa to môže stať v zimnom období, orol krikľavý sa môže živiť aj zdochlinami.

REPRODUKCIA A RAST DETÍ

Obdobie párenia je od marca do augusta v závislosti od geografickej polohy. U sediacich párov, ktoré nemigrujú, sa môže stavba hniezda a dvorenie začať už v decembri, zatiaľ čo pre sťahovavé druhy sa formovanie páru, dvorenie a stavba hniezda začnú, keď sa orly vrátia na svoje chovné miesta medzi Február a polovica apríla.

Páreniu predchádza „tanec na oblohe“, ktorý sa uskutočňuje dvoma orlami ako páriaci rituál. Sú to nádherné kúsky, kde dokonca môžete vidieť samicu, ktorá letí s bruškom hore a samček sa na ňu vrhá. Skutočné párenie sa odohráva na Zemi.

Samica znáša spravidla 1 až 4 vajcia (častejšie 2) každé v intervaloch 2 - 5 dní. Vajíčka sa vyliahnu takmer vždy a samec v tomto období často chýba.

Keď sa asi po 35 - 45 dňoch (v priemere 43) vyliahnu vajíčka, začne samec prinášať jedlo do hniezda pre samicu a mláďatá. Je zrejmé, že prvé narodené mláďa vyrastie, keď sa narodia ďalšie, a ak je jedla málo, môže ho zabiť jeho brat.

Mláďatá začnú lietať po dvoch a pol mesiaci veku a keď dosiahnu asi štyri mesiace, nadobro opustia hniezdo a tiež rodičovské územie a v tom okamihu sa stanú kočovnými a blúdia, kým nie sú dosť staré na to, aby plodili keď budú mať 4-5 rokov, potom, čo budú mať dospelé operenie. Za celé toto obdobie prejdú obrovské vzdialenosti, dokonca aj tisíce kilometrov.

PREDÁCIA

Dospelé orly skalné nemajú prakticky žiadnych predátorov. Môžu sa loviť iba kurčatá.

STAV OBYVATEĽSTVA

Orol krikľavý je klasifikovaný na Červenom zozname IUNC medzi zvieratami s nízkym rizikom vyhynutia Najmenej obavy (LC): odhaduje sa stabilná populácia okolo 250 000.

Príčiny neprirodzenej smrti tohto druhu sú početné: elektrický prúd elektrickým prúdom vo vysokonapäťových vodičoch; boli uväznení v pasciach pripravených na kojoty alebo zomierali na otravu vďaka návnadám, ktoré pripravili chovatelia na ochranu svojho stáda.

Dnes je orol skalný chráneným druhom v mnohých štátoch.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Orol skalný často vstupuje do potravinovej súťaže s inými druhmi dravých vtákov, ako sú orly bielohlavé, orly bielochvosté, kondory a tiež s bežnejšími vtákmi, ako sú havrany a sokoly sťahovavé.

Z ekonomického hľadiska sa na orla, bohužiaľ, vždy hľadelo ako na poškodenie hospodárstva a v minulosti bol často prenasledovaný najmä chovateľmi, pretože zabil hlavu dobytka.

ZVEDAVOSŤ “

Perie orla skalného je oveľa ťažšie ako celá jeho kostra.

Najväčšie hniezdo, ktoré sa našlo, meralo 6,1 m na výšku a 2,59 m na šírku.

Poznámka

(1) Originálna fotografia s povolením USA Služba pre ryby a divú zver


Zlatý orol

The Zlatý orol (Aquila chrysaetos) je jedným z najznámejších dravých vtákov na severnej pologuli. Je to najrozšírenejší druh orla. Rovnako ako všetky orly patrí do čeľade Accipitridae. Tieto vtáky sú tmavohnedé a na svojich zátylkoch majú svetlejšie zlatohnedé operenie. Nezrelé orly tohto druhu majú zvyčajne na chvoste biele a na krídlach často biele znaky. Orly skalné využívajú svoju svižnosť a rýchlosť v kombinácii s mohutnými nohami a mohutnými ostrými pazúrmi na chytanie najrôznejších koristi, hlavne zajacov, zajacov, svišťov a iných syseľov. [3] Orly skalné udržiavajú domáce pásma alebo územia, ktoré môžu byť až 200 km 2 (77 štvorcových míľ). Stavajú si veľké hniezda v útesoch a na iných vysokých miestach, na ktoré sa môžu vrátiť po niekoľko chovných rokov. Väčšina šľachtiteľských aktivít sa uskutočňuje na jar, sú monogamné a môžu zostať spolu niekoľko rokov alebo možno aj celý život. Ženy znesú až štyri vajcia a potom ich inkubujú šesť týždňov. Jedno alebo dve mláďatá zvyčajne prežijú, aby sa rozpadli asi za tri mesiace. Tieto mladé orly skalné zvyčajne dosiahnu úplnú nezávislosť na jeseň, po ktorej sa potulujú, až kým si o štyri až päť rokov nevytvoria teritórium.

Kedysi bol rozšírený po celej holarktickej oblasti, zmizol z mnohých oblastí, ktoré sú dnes viac osídlené ľuďmi. Napriek tomu, že bol vyhubený z niektorých pôvodných oblastí rozšírenia alebo je neobvyklý, tento druh je stále veľmi rozšírený a vyskytuje sa v značných úsekoch Eurázie, Severnej Ameriky a v častiach severnej Afriky. Je to najväčší a najmenej osídlený z piatich druhov pravých accipitridov, ktoré sa vyskytujú ako chovné druhy v Palearktickej aj Nearktickej oblasti. [4]

Po celé storočia bol tento druh jedným z najuznávanejších vtákov používaných v sokoliarstve. Vďaka svojej loveckej zdatnosti je orol skalný v niektorých starodávnych kmeňových kultúrach považovaný s veľkou mystickou úctou. Je to jeden z najrozšírenejšie študovaných druhov dravcov na svete v niektorých častiach jeho rozsahu, napríklad v západných Spojených štátoch a západných Palearktických ostrovoch.


Register

V západnej Európe sa v Occidental Europe nachádzajú iba poblaciones estables en Escocia, Noruega, los Alpes, Taliansko a polostrov Ibérica, aunque en 2001 se liberaron 35 ejemplares en Ireland (odtiaľ pochádza especie se extinguió a comienzos del siglo XX). En Norteamérica se observa también un declive de la especie, aunque mucho menos acusado que en Europe, y en el rest de su distributionción permanece estable. El águila real je jedným z aves, ktorý sa v Cetrería používa najviac, najmä v Strednej Ázii, odkiaľ sa používa vrátane antialopes para cazar. [cituje rekerida]

Z dôvodu su gran Capacidad de Adaptación al Medio, Alimentándose de Carroña v prípade potreby (no es difícil observarla en Vertederos en Inviernos Duros), el águila real dosiahla udržanie saludovateľného población, lo que su pariente próxima, la Imperial, muy závislý conejo, no nedosiahol v Espaňa. En España es un ave no amenazada, s počtom obyvateľov odhadovaným na viac ako 1 500 parejas. [cituje rekerida]

Al igual que en la starostiaa de las aves de prese, las hembras son mayores que los machos, pudiendo llegar al metro de longitudine desde el pico a la cola y los 2,3 metrov envergadura alar, y un peso de entre 4 y 6 , 75 kg, mientras que el macho, de un tamaño menor, alcanza medzi 1,8 y 2 metre de envergadura alar y un peso de entre 2,9 y 4,5 kg. [cituje rekerida]

El plumaje es castaño oscuro, tornándose dorado en cabeza y cuello, y blanco en los hombros y en el extremo de la cola. En los individos jóvenes, el blanco abunda más en la cola que el pardo, relación que se send with the edad. Estes especie se incluye in de las llamadas águilas calzadas, ya que las patas están cubiertas de plumaje en lugar de tener una cubierta escamosa como en otras águilas.

Obaja el águila calva ako la real cazan desde el aire, y para dosáhnout it estan equipadas con las armas típicas de su familia: fuertes patas terminadas en garras bien desarrolladas, pico ganchudo, gran fuerza y ​​velocidad, ya powerful view capaz de localizar la socket a cientos de metros de distancia. Sus presas son de todos los tamaños y formas: ratones, conejos, liebres, marmotas, zorros, serpientes, including including crías e individuos viejos or enfermos de cabras salvajes, ciervos, jabalíes y rebecos, y aves voladoras y terrestres.

Las águilas reales son monógamas (se suelen emparejar de por vida). Construyen varios nidos en na území, ktoré striedavo spadá año, de estructura muy sencilla. Základňa nidos se construye s tromi gruesas ramas sobre las que se acondiciona el nest, správne dicho, de palos y ramas menos gruesas. Según las zonas, anidan en árboles altos alebo bien en rocas escarpadas y acantilados. Cada nueva temporada de cría, ak nuevos pisos de ramas añaden do hniezda, pretože nie je ojedinelé, že alcance el meter a stredná výška a dos diámetro tras varios años de use. [cituje rekerida]

Obdobie rozmnožovania sa v jednotlivých pásmach líši medzi enero y March, y puede desarrollarse en la misma zone donde habitan las águilas počas zvyšku roka alebo en otra a la que the pareja emigrates expresamente para reproducirse. Tras el apareamiento the hembra umiestni jeden alebo dva huevos, ktoré sa inkubujú počas 45 dní, hasta que salen los polluelos recubiertos por complete de plumón blanco. En los casos en que hay dos pollos en el nest, only one, el que tries el huevo primero, llega to realizar on primer vuelo hacia los 50 days de vida. El hermano más joven y débil muere antes, desatendido por sus padres alebo directly expulsado por el más fuerte. [cituje rekerida]

Los jóvenes are alimentados por sus padres en el nest hasta que se independentizan. Pueden recibir el mismo food que ingieren los adults, aunque con frecuencia los padres cazan más aves para sus hijos que mamíferos. Esto se debe probablemente a que los pájaros son digeridos mejor por los pequeños. [cituje rekerida]

Según las clasificaciones, se diferencian seis subespecies de águila real, que difieren en ciertos aspectos de su apariencia or behavior (como por ejemplo, su migration or sedentary character): [4]

  • Aquila chrysaetos daphanea: Stredná Ázia, odkiaľ ich tiež poznáte Berkut
  • Aquila chrysaetos japonica: Kórea a Japonsko
  • Aquila chrysaetos kamtschatica: Východná Sibír, príležitostne zapletená do poddruhu A. c. chrysaetos
  • Aquila chrysaetos canadensis: América del Norte má polostrov Baja California a desierto de Sonora
  • Aquila chrysaetos simurgh: Subspecie extinta de gran tamaño that habitó during el Pleistoceno and el Holoceno inicial en la isla de Creta. [6] Simurgh es uno de los nombres del Ruc, mitologická avenue taká veľká, že nasleduje leyenda podía llevaru slona na hniezde, aby ho zožral. Dado que en la misma isla y en la misma época existía a especie de elefante diminuto, es probable que la observación de esta ave cazando crías or jóvenes del proboscidio en la antigüedad hubiese originado el mito.

En la Antigüedad, el águila real was el símbolo del valor y el poder debido a su fuerza, tamaño and inaccesibilidad de sus nidos. En la mythology griega y romana se convirtió pripravená v jednom zo símbolos de Zeus / Júpiter, el rey de los dioses, y sustituyó rápidamente al quebrantahuesos ako cabeza y garras del temible grifo. En la Antigua Roma pasó de ser je náboženský symbol militar y político ako znak ríše. Cada vez que una legión romana se ponía en marcha, un soldado en concret, el vodonosný, marchaba al frente nesúca el estandarte coronado s las siglas SPQR y el águila real.

De Roma el águila pasó como símbolo pre Bizancio, odkiaľ pochádza convictió en bicéfala. Una de las cabezas representaba al viejo imperio caído de Roma, y ​​la otra al nuevo imperio de Constantinopla. Keď Karol Veľký obnovil Imperio de Occidente alebo Svätú rímsku ríšu v Nemecku, tento también adoptó ako símbolo el águila real bicéfala, preto ho v edade Moderna los Habsburgo prefirieron nahradil cisárom por el águila. Počas Edad Media y Moderna, muchas casas nobiliarias adoptaron también el águila skutočný ako znak, muchas veces flanqueando el escudo de armas de la familia. En la actualidad, Alemania has acoger al águila real en su escudo en lugar del águila imperiální.

A la caída de Constantinopla v roku 1453, rôzne casas reales de Europa, orientálny adoptaron el águila, skutočný byzantský ako znak, s el fin de consagrarse ako los herederos z rímskeho impéria Východu na východ. Por esta razón, byzantská águila bola znakom Ruskej ríše a zahŕňala hoy en día aparece en el centro de la bandera de Albania.

El águila monocéfala bola použitá ako znak pre Napoleona počas efímero Primer Imperio Francés. Tento text bol prekopírovaný z textu También por los padres de la independentencia de Estados Unidos, pamiatky con el fin de hacer ver la llegada de un nuevo. Americké impérium el águila real fue sustituida por el águila de cabeza blanca, endémica de América del Norte.

El águila de la bandera de México, výmenou, žiadne držby nada que ver s las insignias imperiales europe, kým s leyenda de la fundación de Tenochtitlán en 1325. Ciudad y capital de los mexicas, y por ello no aparece en pose heráldica devouring had, avšak pri použití comenzó siguiendo európskej tradície.

Je národným symbolom Mexika, pretože ich predstavuje v štíte a bandera de dicho país. De acuerdo a la leyenda del imperio Aztec, en el lugar en donde encontraran a un águila real sobre un nopal se construiría hlavné mesto Aztéckej ríše: Tenochtitlán, hoy la actual Ciudad de México.

En la Iglesia católica, el águila real es el símbolo del apóstol más joven, San Juan. Keď v roku 1496 pápež Alejandro VI. Udelil titul Reyes Católicos monarcas de España, también les authorizó añadir a su escudo el águila de San Juan. El ave permanecido en el escudo español počas osobitých období periodos de la historia de España, el último de las cuales fue počas obdobia el Franquismo. La Ley Orgánica 33 de 1981 suprimió el águila real del escudo nacional.

Por último, en algunos países islámicos as Egipto and Irak if it acostumbrado a incluir la llamada águila de Saladin, znak používaný sultánom Saladinom počas época de las cruzadas. El símbolo suele estar spojené s panarabským hnutím, ya que al igual que este ambiciona, Saladin retornó Jerusalén a manos de los musulmanes y unificó Oriente Próximo en un solo estado bajo su mando.


Aquila chrysaetos - orol skalný

Отряд:
Accipitriformy
Семейство:
Accipitridae
Род:
Orol

:Аучный:
Aquila chrysaetos

цитирование:
(Linné, 1758)

Справка:
Syst.Nat.ed.10 str.88

Протоним:
Falco Chrysaëtos

ID Avibase:
5F8E7CA845BD413F

Taxonomické sériové číslo:
TSN: 175407

  • Aquila chrysaetos chrysaetos: Západná palearktická oblasť po Sibír a pohorie Altaj
  • Aquila chrysaetos homeyeri: Pyrenejský polostrov na severe Afriky do Arábie a Iránu
  • Aquila chrysaetos daphanea: Turkestán do Mandžuska, Pakistanu, Himalájí a južnej Číny
  • Aquila chrysaetos japonica: Kórea a Japonsko
  • Aquila chrysaetos canadensis: Aljaška do stredného Mexika a na pobrežie USA
  • Aquila chrysaetos kamtschatica: Sibír a pohorie Altaj na polostrov Kamčatka
  • Показать больше.


Aquila chrysaetos - orol skalný

  • Aquila chrysaetos daphanea: Turkestán do Mandžuska, Pakistanu, Himalájí a južnej Číny

Источники, признающие этот таксон

Taxonomické koncepty pre Avibase (aktuálne):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 01 (august 2013):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 02 (máj 2014):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 03 (marec 2015):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 04 (aug 2016):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 05 (január 2017):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 06 (feb 2018):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 07 (feb 2020):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
Taxonomické koncepty Avibase v. 08 (február 2021):
Orol skalný (himalájsky) (aquila chrysaetos daphanea)
HBW a BirdLife Taxonomic Checklist v5 (dec 2020):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 5. vydanie (zverejnené):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 5. vydanie (vrátane revízií 2000):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
5. vydanie, vydanie Clements (vrátane revízií z roku 2001):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 5. vydanie (vrátane revízií z roku 2002):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 5. vydanie (vrátane revízií z roku 2003):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 5. vydanie (vrátane revízií z roku 2004):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
5. vydanie, vydanie Clements (vrátane revízií z roku 2005):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (vrátane revízií z roku 2007):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (vrátane revízií z roku 2008):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (vrátane revízií z roku 2009):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (verzia 6.5 vrátane revízií 2010):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (verzia 6.6 vrátane revízií 2011):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (verzia 6.7 vrátane revízií 2012):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (verzia 6.8 vrátane revízií 2013):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements 6. vydanie (verzia 6.9 vrátane revízií 2014):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements, verzia 2015:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements, verzia 2016:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements, verzia 2017:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements, verzia 2018:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Clements, verzia 2019:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard a Moore, 2. vydanie:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (zverejnené):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 1.2):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 2.1):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 3.1):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 4):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 5):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 6):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 7):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore 3. vydanie (vrátane opravy 8):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard a Moore, 4. vydanie (zväzok 1-2):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Howard and Moore, 4. vydanie (vrátane opráv 2 - 2):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Príručka vtákov sveta (zväzok 1-16):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Príručka vtákov sveta nažive (31. 1. 2015):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Príručka vtákov sveta nažive (3. 7. 2017):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Príručka vtákov sveta a vtáctva (december 2017):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Príručka vtákov sveta a vtáctva (december 2018):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 3.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 3.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 3.3:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 3.4:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 3.5:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 4.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 4.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 4.3:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 4.4:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 5.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 5.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 5.3:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 5.4:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 6.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 6.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 6.3:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 6.4:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 7.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 7.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 7.3:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 8.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 8.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 9.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov MOV, verzia 9.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 10.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 10.2:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Názvy svetových vtákov IOC, verzia 11.1:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
James Lee Peters (originál):
Aquila chrysaëtos daphanea [verzia 1]
James Lee Peters (2. vydanie):
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Kontrolné zoznamy vtákov pracovnej skupiny, verzia 0.01:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Zoonomen - Zdroj zoologickej nomenklatúry:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]
Zoonomen - Zdroj zoologickej nomenklatúry:
Aquila chrysaetos daphanea [verzia 1]

Таксономический статус:

Статус вида: poddruh

Тот таксон является подвидом Aquila chrysaetos


Aquila chrysaetos - orol skalný

Identifikácia
V águia-real je to prakticky nekonfliktné, apenas podendo ser difícil a sua differentção
zo vzácnej kukurice águia-imperial-ibérica. Ako asas são grandes a largas a cauda
proporcionálne comprida, com a cabeça projectada, exibindo a tonalidade pálida
zo zátylku, que pode ir do castanho claro ao dourado quase branco. Žiadne zostávajúce z
plumagem, alebo tom dos adultos é no geral escuro, ao contrário dos juvenis e
imaturos, que exibem “janelas” brancas nas asas a uma wide branch band na
cauda, ​​bastante visíveis à distância. A great envergadura desta espécie só é
ultrapassada pelas do grifo a do abutre-preto.

Abundância a calendário
Como espécie ameaçada que é, in águia-real é rara e de distribuição muito
localizada, takmer výlučne obmedzujúce z územia alebo z oblasti do teritoria,
se sobretudo nos vales encaixados e pouco acessíveis. Vyskytuje sa počas tehotenstva alebo konečníka,
sendo mais fácil a sua observação no início da Primavera, when efectua as
paradas nupciais.

O nordeste é, sem dúvida, zóna, kde je kukurica fácil encontrar esta grande
águia.


Aquila chrysaetos - orol skalný

Orol krikľavý je denný raptor s rozpätím krídel 180 - 230 cm a hmotnosťou 2900 - 6400 g. Strava sa zvyčajne špecializuje na stredne veľké cicavce a vtáky. V Alpách je strava všeobecne založená na svišťoch na jar - leto a na jatočných telách kopytníkov, ktoré uhynuli hlavne kvôli lavínam, v zime. V Európe je orol skalný klasifikovaný ako prioritný druh ochrany (SPEC 3, rare, Tucker and Heath, 1994). Alpská populácia sa nedávno zotavila z storočí neúnavného prenasledovania a v súčasnosti je stabilná alebo mierne rastie. Populáciu Trentina tvorí asi štyridsať párov a je tiež stabilná. Porušenie hniezda a opustenie hory s následným zalesnením mnohých pasienkov a otvorených vegetačných oblastí, hlavných lovných oblastí orla, sú však pre obyvateľstvo dlhodobými rizikovými faktormi (Pedrini a Sergio, 2001a, b, c ). V Trentine je orol skalný úzko spojený s vysokohorským prostredím prérie, kde počas obdobia rozmnožovania loví svoju obľúbenú korisť, svišťa (Pedrini a Sergio, 2001a). Hniezda sú zvyčajne umiestnené na skalnatej stene, zriedka na vysokých stromoch.


Video: Golden Eagle versus 2 Wood Grouses (Apríl 2021).