Zbierky

Spoločný názov

: nautilus

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Nautilus je rodinný mäkkýš Nautilidae patriace do rodu Nautilus, v rámci ktorého nájdeme iba päť druhov, z ktorých Nautilus pompilius je najrozšírenejšia a známa (poznámka 1).

Poznámka 2

Zvláštnosťou rodu je, že zahŕňa mäkkýše, ktoré existovali pred miliónmi rokov, a to až tak, že sa im bežne hovorí „živé fosílie“. V skutočnosti niektoré fosílie z Nautilus sú datované asi pred 500 miliónmi rokov, a teda súvisia s koncom kambrijského (paleozoického) obdobia, v ktorom ešte nebol vyvinutý život na pevnine, ale vo vode ho bolo veľa.

Dnes sú to rôzne druhy z čeľade Nautilidae žijú vo východnom Indickom oceáne a západnom Tichom oceáne. Najrozšírenejší druh, Nautilus pompilius, ktorá žije v moriach Filipín, Indonézie, Andamanských ostrovov, Papuy Novej Guiney a Austrálie, v blízkosti veľkých koralových útesov, ako aj na Šalamúnových ostrovoch a na Fidži. The Nautilus belauensis je známa iba v Palau (ostrovy Západnej Karolíny), zatiaľ čo Nautilus makromfalus nachádza sa výlučne vo vodách Novej Kaledónie a Nautilus stenomphalus bolo hlásené iba na austrálskom Veľkom bariérovom útese.

V zoológii sú veľmi dôležité, pretože sú jedinými žijúcimi hlavonožcami tetrabranchiati (tj. So štyrmi žiabrami).

Bohužiaľ je potrebné povedať, že ani dnes nie je známych veľa aspektov života nautila. Napríklad jeho vajcia sa v prírode nikdy nenašli, nie je známe, kde a ako žijú mladé exempláre, presná veľkosť populácií nie je známa a stále existuje veľa pochybností o ich klasifikácii ... Stručne povedané, tieto neuveriteľné zvieratá sú stále veľkou záhadou.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Aj keď patrí do radu hlavonožcov, Nautilus je to jediný rod so škrupinou charakterizovanou špirálovou škrupinou. Škrupina sa skladá z vrstiev aragonitu (minerálu tvoreného neutrálnym uhličitanom vápenatým), ktoré sa striedajú s vrstvami bielkovinovej látky podobnej zloženiu našich nechtov, ktoré zviera spracováva z srsti. Vo fosílnom stave.

Nautilus žije vo vnútri tejto škrupiny a má dve veľké oči bez kryštalických látok, ktoré pracujú na princípe temnej komory. Zrak preto nie je veľmi vyvinutý na rozdiel od čuchu, ktorým identifikuje korisť a orientuje sa.

Poznámka 4

Môže mať až 90 nitkovitých a výsuvných tykadiel, bez prísaviek, ale vybavených tenkými drážkami, ktoré mu umožňujú vynikajúci úchop. Chápadlá sú usporiadané v dvoch sústredných kruhoch okolo úst a slúžia na lokalizáciu a uchopenie koristi. Sú tiež vybavené bunkami citlivými na rôzne chemikálie, a preto sú užitočné na lokalizáciu koristi. Ústa sú tvorené rohovitým zobákom, ktorým zviera triešti škrupiny kôrovcov (najmä krabov pustovníkov), ktorými sa živí. Zvyšok tela tvorí akýsi vak, ktorý obsahuje rôzne orgány (srdce, tráviaci systém) , reprodukčný systém atď.). Tento vak je uzavretý v plášti (tkanive vylučujúcom škrupinu). Medzi mieškom a plášťom sú štyri žiabre (odtiaľ názov tetrabranchiati).

V jeho ventrálnej časti je akýsi lievik, vďaka ktorému sa vypudzuje voda plášťa so štyrmi žiabrom: voda sa rytmicky nasáva a vypudzuje pomocou rytmických kontrakcií svalov navíjača tela, ktoré spôsobujú pohyb zvieraťa ... Týmto spôsobom Nautilus plávať v hydrojete. Tento systém umožňuje dosiahnuť maximálnu rýchlosť 0,2 m / s.

Škrupinu primitívnej štruktúry tvoria početné komory zväčšujúcej sa veľkosti, usporiadané do špirály, ktoré sú oddelené priečnymi priehradkami, ale všetky sú navzájom spojené vďaka trubici zvanej sifón, ktorá je umiestnená v stredovej polohe vzhľadom na škrupina. Jeho účelom je ľubovoľne naplniť alebo vyprázdniť rôzne komory, ktoré obsahujú plyn zloženia podobný vzduchu a kvapalinu nazývanú „komorová kvapalina“, ktoré poskytujú ťah, ktorý si zviera musí udržať, aby sa udržalo v požadovanej hĺbke, v praxi fungujú ako plaváky pre vertikálne posuny. V praxi je nautilus schopný regulovať množstvo plynu a kvapaliny vo vnútri komôr, čím mení svoju špecifickú hmotnosť a tým aj svoju polohu vo vode. Bolo pozorované, že tlak plynu vo vnútri komôr je vždy okolo jednej atmosféry, aj keď sa nautilus ponorí do veľkých hĺbok. Napriek tomu škrupina imploduje iba v hĺbke asi 800 metrov (t.j. pri tlaku 81 atmosfér alebo pri tlaku asi 81 kg na štvorcový cm!).

V poslednej, najväčšej a najvnútornejšej komore, žije mäkkýš. Škrupina je zvonka všeobecne biela s početnými červenohnedými pruhmi, zatiaľ čo vo vnútri je perleťová. Otvor karosérie je zakrytý akousi kapotou, keď je telo zatiahnuté dovnútra.

Sú to pomerne veľké mäkkýše, ktoré v skutočnosti máme Nautilus pompilius, najväčší druh, má priemer 20 - 27 cm, zatiaľ čo Nautilus macromphalus, najmenší druh, má maximálny priemer 16 cm.

CHARAKTER, SPRÁVANIE, SOCIÁLNY ŽIVOT

The Nautilus žije hlavne vo veľkých hĺbkach, okolo 300 - 500 metrov, najmä cez deň. V noci má tendenciu plávať na hladinu, aby sa nakŕmila.

Sú to zvieratá s dlhou životnosťou a môžu sa dožiť aj viac ako 12 rokov.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Živia sa kôrovcami, ale v prípade potreby aj mŕtvymi rybami.

Strany 1 - 2

Poznámka
  1. Všetky obrázky zobrazené v článku sú z Nautilus pompilius;
  2. Uvedenie autora: Profberger (anglická Wikipedia). Obrázok je licencovaný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported;
  3. Uvedenie autora: WikiFred (en.wikipedia.org). Obrázok je licencovaný pod licenciou Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported;
  4. Obrázok vo verejnej doméne, nepodlieha autorským právam.

Video: 2020 Nautilus Expedition Highlights. Nautilus Live (Apríl 2021).